Cinci trucuri pentru un parenting eficient

Parentingul pozitiv  reprezintă abordarea copiilor cu dragoste, empatie și bunătate

Parentingul pozitiv folosește modelarea activă și creativă a comportamentelor copiilor, ducându-le într-o zonă pozitivă.

Iată cinci trucuri simple prin care poți aplica și tu tehnicile de parenting pozitiv.

  1. Modelarea

Te-ai jucat vreodată „De-a v-ați ascunselea” cu cel mic, apoi el a început să te imite? Copilul învață din tot ceea ce faci tu, iar acțiunile tale au influență uriașă asupra modului în care el alege apoi să se comporte.

Copiii își urmăresc părinții în mod constant și, chiar și atunci când nu o fac, părinții ar trebui să se poarte în continure ca și cum ar fi urmăriți. Pentru ca un copil să își dezvolte manierele, trebuie să aibă lângă el un adevărat model.

Dacă îți dorești ca cel mic să împartă din ceea ce are, ar trebui să-i arăți cum se face, împărțind și tu, la rândul tău, cu el. Copiii evoluează în mediul în care se nasc, iar modelarea comportamentelor potrivite influențează un comportament pozitiv.

  1. Joaca

Este vitală pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului tău. Joaca îți permite să te apropii de el. Iată câteva trucuri pe care le poți aplica atunci când te joci:

-Joaca „de-a casa”.

-Timpul poveștilor: inventează o poveste veselă și încurajează-l pe copil să se implice în continuarea acesteia.

-Board-games.

-Teatru cu păpuși.

-Joaca „de-a școala”: lasă-ți copilul să fie profesorul, în timp ce tu ești studentul.

  1. Interacțiunea socială

„Nu-ți fie niciodată teamă că îți vei răsfața copilul, făcându-l prea fericit. Fericirea este atmosfera în care apare toată afecțiunea pozitivă.”-Thomas Bray.

Dezvoltarea și menținerea prieteniilor le permite copiilor să evolueze. Interacțiunile sociale le permit copiilor să-și dezvolte abilitățile sociale, inteligența emoțională și inteligența cognitivă. Fie că vorbim despre câteva ore în parc sau de o întâlnire de joacă alături de un prieten, nu uita să îi oferi copilului tău șansa de a interacționa cu lumea și viața.

Interacțiunea socială poate fi folosită și ca o modalitate de învățare. Copilul va învăța să împartă și să folosească un comportament adecvat, indiferent de situație.

Dacă este aplicat corect, parentingul pozitiv construiește emoții pozitive și crește stima de sine, atât pentru copil, cât și pentru părinte.

  1. Vorbește și ascultă

Menținerea unei relații apropiate și pozitive îți va ajuta copilul să aibă încredere în tine. Este importat să fii un participant activ în viața copilului tău.

De asemenea, este foarte important să îl asculți atunci când își dorește să vorbească. Încurajează-ți copilul să îți pună întrebări. În acest fel, se va simți confortabil să vină spre tine acum, precum și mai târziu, în viață.

Primii ani ai dezvoltării copilului sau sunt cei mai importanți pentru stabilirea unei relații pozitive.

  1. Relația pozitivă cu partenerul tău

Este esențial să îți dai seama că cel mic este o imagine în oglindă a ta și a relației cu partenerul tău. El observă modul în care vă comportați atunci când sunteți împreună, iar acest lucru îi poate afecta dezvoltarea, în mod pozitiv sau negativ. Atunci când un copil crește într-un mediu abuziv emoțional, gândirea și ceea ce simte îi vor fi afectate în mod negativ.

Nu uita că cel mic are nevoie de un mediu pozitiv, din care să poată învăța. Tu ești primul lui profesor și primul lui exemplu. Trebuie să răspunzi pozitiv nevoilor și interacțiunilor copilului tău.