Respect

Respect și informație în relația cu copiii

Într-o cultură în care sarcina este privită ca o boală sau ca o infirmitate, nu este deloc surprinzător că rezultatul sarcinii, copilul, este văzut ca fiind o problemă ce trebuie rezolvată.

Chiar și cărțile dedicate parentingului, multe scrise cu umor și intenții bune, oferă sfaturi pentru a rezolva probleme care nu există întotdeauna. Nu au apărut îndeajuns de multe cercetări în domeniu care să demonstreze că o tehnică de creștere a copilului este mai eficientă ca alta și că doar anumite strategii funcționează.  Cercetările recente în genetica comportamentală sugerează că multe strategii de creștere a copiilor au o foarte mică influență asupra modului în care aceștia se dezvoltă.

Fiecare părinte se teme de copiii mici. Nu sunt bebeluși și nici nu au crescut îndeajuns de mult încât să poarte o conversație profundă.

Însă copiii mici sunt tot persoane. Au propriile povești, au propriile moduri de gândire. Pot să ia propriile decizii și nu au nevoie întotdeauna de părinți să le spună cum să o facă.

Cel mai important lucru este ca părinții să își trateze copiii cu iubire, înțelegere și respect. Copiii trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, nu ego-urile părinților.

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care părinții trebuie să țină cont în relația cu copiii lor:

  1. Urmărește-ți copilul. Cel mai bun mod de a-ți da seama ce vrea să facă și ce vrea să spună este observația atentă, din care obții cele mai multe informații.
  2. Ascultă. Copiii reușesc să vorbească în limba nativă destul de repede. Un copil de trei ani vorbește fluent, așa că ascultă-l și află ce-i trece prin minte.
  3. Citește. Alege câteva cărți bune care au subiect dezvoltarea copilului.
  4. Imaginează-ți. Folosește-ți cunoștințele acumulate pentru a încerca să-ți dai seama cum vede copilul tău întreaga experiență.
  5. Citește-i gândurile. Încearcă să te pui în locul copilului tău și să vezi lumea din punctul lui de vedere.
  6. Iubește. Copiii învață să iubească de la părinți.

Cel mai important este ca părinții să își trateze copiii ca pe niște persoane reale, nu ca pe niște probleme care au mereu nevoie de o alta rezolvare.

Sursa