10 elemente cheie în desfășurarea unui program ABA

BACB (Behavior Analysis Certification Board) a publicat în 2012 un document („Guidelines: Health Plan Coverage of Applied Behavior Analysis Treatment for Autism Spectrum Disorders”) care propune 10 elemente cheie în desfășurarea unui program ABA:

 

  1. Colectarea de date în cazul comportamentelor urmărite înainte de implementarea unui plan de intervenție (date preliminare)
  2. Concentrarea pe unități mici ale unui comportament ce duc la schimbări mai mari, semnificative în scopul îmbunătățirii calității vieții, sănătății și independenței copilului.
  3. Observarea directă a copilului pe datele colectate în cazul comportamentului urmărit, înainte și după aplicarea intervenției pentru a ne asigura că există schimbări comportamentale semnificative și că intervenția este eficientă
  4. O abordare a intervenției pentru comportamente problemă este direct legată de funcția (cauza) comportamentului. De aceea, primul pas este identificarea aceste funcții prin diverse instrumente sau proceduri de evaluare ce implică atât specialiștii cât și familia.
  5. Aplicarea protocoalelor în mod repetat, frecvent și consistent în toate mediile, până când criteriile sunt atinse.
  6. Implementarea unor planuri individualizate de tratament bazate pe principii comportamentale (în special principiul recompensei), susținute științific.
  7. A se pune accentul pe evaluarea directă frecventă și continuă, dar și pe analiza și și modificarea planului de intervenție constant, bazându-ne pe progresul copilului. trebuie să desfășurăm evaluarea completă ce descrie nivelul abilităților ca punct de plecare și oferă informații utile pentru stabilirea unor obiective potrivite. Nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm că avem înțelegerea valorii prezente și viitoare (sau a importanței sociale) a comportamentului urmărit în cadrul planului de intervenție. Fără să ținem cont de aceste aspecte, riscăm să tratăm copilul ignorând nevoile lui cele mai importante și neluându-l în considerare ca fiind cel mai important în tot acest proces.
  8. Colectarea, cuantificarea și analiza datelor colectate prin observația directă a comportamentelor în timpului intervenției, dar și efectuarea unui follow-up pentru a maximiza și menține progresul pe termen lung sunt elemente cheie în cadrul programului. Se vor crea, stabili și gestiona mediile de învățare și sociale pentru a minimiza comportamentele problemă și a maximiza rata de progres pe toate ariile de dezvoltare.
  9. Suport și training direct pentru membri familiei și alți specialiști implicați cu scopul promovării menținerii și generalizării progreselor făcute.
  10. Supervizarea evaluării și intervenției de către un analist comportamental acreditat.

 

Anca Grigoraș

Analist comportamental acreditat BCaBA

Președinte Senzo Kids