Acreditarea terapeuților în Analiza Comportamentală Aplicată

Acreditarea terapeuților în Analiza Comportamentală Aplicată; RBT- Registered Behavior Analyst

RBT (Registered Behavior Technician) este persoana direct responsabilă de implementarea planului de intervenție pe care îl dezvoltă coordonatorul echipei (Board Certified Behavior Analyst sau Board Certified Assistant Behavior Analyst).

Registered Behavior Technician își conduce practica sub supravegherea atentă și permanentă a unui  BCBA/ BCaBA și este responsabil de implementarea directă a serviciilor comportamental-analitice. RBT nu elaborează planuri de intervenție sau evaluare. Supervizorul este responsabil de stabilirea sarcinilor pe care un RBT le va îndeplini, ca parte a instruirii sale, extinderii experienței și dobândirii competențelor. Consultantul acreditat BCBA este responsabil pentru activitatea RBT, pentru toate cazurile pe care le supraveghează.

RBT va avea cel puțin o persoană responsabilă care este prezentată public în Registrul RBT de pe site-ul BACB, dar poate lucra sub supervizarea mai multor consultanți.

Întâlnirile pentru supervizare se vor desfășura bilunar pe o perioadă nedeterminată.

Este necesar ca anual să fie făcută o reevaluare a competențelor și să existe un supervizor, astfel încât să poată fi făcută reînnoirea acreditării pe site-ul BACB.

Pentru a putea obține acreditarea, terapeutul trebuie să efectueze cel puțin 40 de ore de training, iar ulterior va susține un test în urma căruia va obține acreditarea ca RBT.

Training-ul  poate fi ținut doar de către un consultant acreditat internațional, respectiv BCBA sau BCaBA.

Acest tip de acreditare ar trebui obținut de către toți terapeuții care aplică analiza comportamentală în terapia copiilor cu tulburare de spectru autist. Cunoașterea principiilor teoretice ale analizei aplicate a comportamentului este esențială pentru progresul ulterior ca profesionist și pentru implementarea corectă a planului de intervenție realizat de coordonator.

Toate detaliile legate de condițiile impuse de BACB pentru această acreditare pot fi găsite pe http://bacb.com/rbt-requirements/

DESPRE ABA ROMÂNIA

ABA România s-a înființat în anul 2015, la inițiativa unui grup de profesioniști acreditați la nivel internațional în ABA (Applied Behavior Analysis), știința care se ocupă cu modificarea comportamentului, prin manipularea factorilor din mediu. Tehnicile ABA au devenit cunoscute publicului larg prin aplicabilitatea lor pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și alte tulburări în dezvoltare.

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți psihologi sau practicieni în domeniul educației din țara noastră sunt interesați să se specializeze în ABA. Deși nu există studii în România, cursurile organizate de universități străine în țara noastră, dar și posibilitatea de acreditare în urma acestora, oferă celor interesați șansa de a se specializa în domeniul ABA și de a învăța să aplice tehnicile comportamentale la standarde internaționale.

În 2018, în România, sunt peste 25 de specialiști BCBA/BCaBA și 45 de RBT, iar numărul lor continuă să crească. ABA România s-a înființat cu scopul de a promova atât importanța acreditării practicanților în acest domeniu, cât și standardele de aplicare a tehnicilor ABA în România.

Poți deveni membru ABA România în calitate de BCBA/BCaBA sau RBT. Este important ca pe site-ul ABA Romania să avem o listă completă a specialiștilor acreditați pe cele 3 nivele menționate, astfel încât să creăm o comunitate a specialiștilor acreditați îcon ABA.

Primul pas pentru a deveni membru ABA Romania este completarea formularului de inscriere:

Formular de înscriere