Aplicabilitatea ABA in alte domenii

“ABA? Tratament pentru autism.”

Este ceea ce auzim foarte des în România când spunem ABA. Dar oare asta înseamnă de fapt ABA? Un tratament pentru autism și atât? Să înțelegem așadar că ABA se aplică doar atunci când vorbim despre autism?

Nimic mai fals deoarece studiile dovedesc clar că nici un „A” din ABA nu vine de la „Autism”.

Ce înseamna de fapt ABA?
ABA este abrevierea de la Applied Behavior Analysis (Analiza Comportamentală Aplicată) și reprezintă o știință care folosește principiile comportamentale pentru a îmbunătăți comportamentele semnificative din punct de vedere social. (Cooper, Heron, Heward, 2007)
Pentru început, ar fi bine să renunțăm la falsa concepție de a asocia ABA cu tratamentul pentru autism și ar trebuie să aflăm care sunt de fapt domeniile de aplicabilitate ale Analizei Comportamentale Aplicate. Raymond G. Miltenberger în cartea sa „Behavior Modification” explică foarte concis faptul că ABA are mai multe domenii de aplicabilitate. Așadar, departe de studii ideea conform căreia ABA se aplică doar în cazul tulburărilor de dezvoltare. Domeniile de aplicabilitate ale Analizei Comportamentale aplicate sunt:

– boli mintale;

– educație și educație specială;

– psihologie socială;

– instituții și organizații;

– self-management și child management;

– psihologie sportivă;

– sănătate;

– gerontologie.

Să le luăm pe rând și să înțelegem cât de importantă este ABA în viața tuturor oamenilor. Așadar:

1. Boli mintale– cercetătorii au folosit principiile comportamentale ale Analizei Comportamentale Aplicate pe pacienții cu boli mintale pentru a le modifica comportamentele de zi cu zi, comportamentele sociale, comportamentele agresive, complianța etc. Cea mai importantă contribuție a Analizei Comportamentale Aplicate a fost dezvoltarea unei proceduri motivaționale (token economy) pentru pacienții instituționalizați. (Ayllon Azarin, 1968).
2. Educație și educație specială– în acest domeniu, cercetătorii au analizat relația student-profesor din clasă și au dezvoltat proceduri comportamentale care au dus la reducerea comportamentelor problemă din clase. Totodată, prin respectarea principiilor ABA, profesorii și-au dezvoltat tehnici de predare iar nivelul de învățare al copiilor a crescut.
3. În ceea ce privește educația specială, procedurile Analizei Comportamentale Aplicata au dus la dezvoltarea unor metode eficiente de învățare, la reducerea comportamentelor problemă în școli, la îmbunătățirea comportamentelor sociale și au promovat self-management-ul la elevi și îmbunătățirea tehnicilor de predare la profesori.
4. Psihologie socială. În acest domeniu, ABA a fost utilizată pentru a influența comportamentul unui număr mare de oameni în moduri care să aducă un beneficiu societății. Studiile realizate de analiștii comportamentali au constituit o bază solidă pentru crearea unor campanii ce luptă pentru eradicarea unor probleme sociale majore precum: reciclarea, reducerea energiei, folosirea centurii de siguranță, aruncatul gunoaielor pe jos, reducerea vitezei la volan, interzicerea băutului la volan, parcarea pe locurile persoanelor cu handicap etc.
5. Instituții și Organizații. În acest domeniu, prin intermediul Analizei Comportamentale Aplicate, au fost create proceduri care au dus la îmbunătățirea performanței oamenilor la locul de muncă și a redus absenteismul, întârzierea și accidentele la locul de muncă.
6. Self-Management. Rolul Analizei Comportamentale Aplicate a fost acela de a-i ajuta pe oameni să-și monitorizeze singuri propriul comportament. (de ex. sănătatea, problemele personale sau profesionale).
7. Child management. Prin intermediul ABA, părinții și profesorii au fost învățați de către analiștii comportamentali cum pot să-i ajute pe copii să dezvolte, să învețe sau să reducă diferite comportamente precum dormitul singuri în cameră, ronțăitul unghiilor, tantrumuri, noncomplianța, agresivitatea, bâlbâitul etc.
8. Psihologie sportivă. Principiile Analizei Comportamentale Aplicate sunt des folosite în sport pentru a îmbunătăți comportamentele sportivilor. Așadar, prin intermediul ABA, performanțele sportivilor cresc atât la antrenamente cât și la competițiile sportive.
9. Sănătate. Cercetătorii au introdus principiile comportamentale prin crearea unor campanii ce au dus la dezvoltarea și creșterea unui stil de viață sănătos (de ex. tot mai mulți oameni au început să facă sport, să mănânce sănătos, să meargă la nutriționist etc.) și la reducerea comportamentelor nesănătoase precum băutul sau fumatul.
10. Geronotologie. În acest domeniu, ABA și-a arătat eficiența prin introducerea unor metode menite să-i ajute pe bătrânii cu probleme psihice. Analiștii comportamentali i-au învățat pe asistenții medicali cum să-i ajute pe bătrâni, prin respectarea principiilor comportamentale să socializeze și cum să reducă comportamentele problemă care pot să apară de la boli precum Alzheimer sau alte tipuri de demență.
După cum vedem din studii, ABA nu reprezintă un tratament pentru Autism ci are o aplicabilitate mult mai mare, în cât mai multe domenii. Așadar, repetăm, nici un „A” din ABA nu vine de la „Autism.”

Bibliografie:

1. Applied Behavior Analysis, Cooper, Heron and Heward, 2007.

2. Behavior Modification, Raymond G. Miltenberger, 2008.
PRIMA DATĂ PUBLICAT PE : http://senzokids.ro/aplicabilitate-aba-in-alte-domenii/