comportamente problemă

Ce cauzează intensificarea rapidă a unor comportamente problemă si ce alimentează aceste comportamente?

Ce cauzează intensificarea rapidă a unor comportamente problemă în termeni de severitate, durată sau frecvență? Ce alimentează aceste comportamente?

De obicei, potențialii clienți nu contactează specialiștii atunci când comportamentele problemă sunt ușoare, au loc uneori, sau sunt scăzute în intensitate. Nu face nimeni adesea afirmații de genul ”Rareori are crize de plâns, nu e așa mare lucru… Totuși am aprecia niște ajutor, când aveți puțin timp liber”.

Mult mai des, atunci când persoanele se decid să caute ajutor este pentru că un comportament problemă enervant sau frustrant care a început să se manifeste inițial puțin, acum a fost alimentat și a ajuns o problemă de dimensiunea unui titan, care poate se manifestă în diverse medii sau poate nu. Comportamentul a devenit o provocare atât de mare, încât este clar că este nevoie de ajutorul unui profesionist. De exemplu, copilul obișnuia să aibă crize de plâns, dar acum are crize de plâns ȘI mușcă. Sau copilul obișnuia să refuze să mănânce mazăre, acum nu mai mănâncă nimic care este verde SAU rotund, etc.

Așadar, ce s-a întâmplat? Cel mai probabil, este vorba despre unul din două lucruri. Sau ambele! (Poate să aibă loc doar unul, sau pot să fie prezente amândouă):

#1 Comportamentul problemă a fost alimentat și/sau #2 Nimic altceva nu a fost alimentat

Cazul #1 – Comportamentele problemă cresc sau se păstrează pe baza a ceea ce le menține sau, altfel spus, pe baza recompensei care le urmează. Prin urmare, a chicoti când copilul aruncă lingura în timpul cinei sau a-i cumpăra copilului o ciocolată în magazin pentru că a început să țipe pot să nu pară a fi recompense la momentul respectiv, însă dacă aceste comportamente încep să crească, atunci recompensa a avut efectul său magic. Iată un lanț neplăcut de evenimente întâlnit adesea: copilul plânge când părinții îi cer să strângă jucăriile, mama și tata ignoră plânsul și mențin cerința. Copilul se aruncă pe jos și țipă când părinții îi cer să adune jucăriile, iar părinții ignoră și mențin cerința. Copilul lovește unul dintre părinți în picior când i se cere să adune jucăriile, iar mama și tata… țipă ”Nu, nu mă lovi!”, încep să îi facă morală copilului și uită să mențină cerința.

Cazul # 2  – Comportamentele problemă persistente încearcă să îți spună ceva. S-ar putea să fie nevoie să faci muncă de detectiv, însă va merita efortul pentru a ajunge la rădăcina problemei. Încearcă oare copilul tău să îți câștige atenția? Sau poate speră să evite o sarcină care l-ar provoca? Sau poate își dorește să îi oferi ceva într-un loc public. Acest lucru te poate ajuta atunci când te confrunți cu un comportament problemă: amintesteste-ți că la baza acestui comportament se află o nevoie. Îngropată sub o criză de furie, sub o criză în care copilul scuipă sau urlă. În acest fel, micuțul tău se exprimă sau îți cere ceva. Partea cea mai provocatoare este să îți dai seama care este lucrul pe care și-l dorește.  Atunci când comportamentele problemă par să apară de nicăieri, gândește-te la ele ca și cum copilul tău ți-ar spune: „Wow, ce trebuie să fac pentru a-mi satisface această nevoie?”. Aici poate lua naștere un lanț de evenimente destul de comun: Mama sau Tata reușesc să scape cu succes de comportamentul problemă A, apoi copilul începe cu comportamentul problemă B. Mama sau Tata reușesc să scape de comportamentul problemă B, însă copilul începe apoi cu comportamentul problemă C. Mama și Tata…observați modelul? Copilul începe să vă arate noi variații are comportamentului problemă pentru că problema care se află la baza sa nu a fost descoperită. Iar dacă nu a fost descoperită, atunci cum poate fi întărită? Învățarea de noi abilități merge mână în mână cu reducerea comportamentelor nedorite. Nu îți dorești doar să îl înveți pe copil ce trebuie să stopezi. Vrei să îl înveți și ce să înceapă.

Dacă ești atent atunci când abordezi cazurile #1 și #2 atunci când evaluezi comportamentul problemă, îți scazi șansele de a ajunge într-o situație în care comportamentul se transformă într-o problemă uriașă peste noapte.

Atunci când ai dubii, caută ajutor profesional. Un specialist poate lucra alături de tine pentru a-ți demonstra cum mai mulți pași mici realizați treptat funcționează ca mai multe sfori ce se leagă într-un nod, apoi îți poate concepe un plan pentru a desface nodul.

Sursa