COMUNICAT INSTITUTUL ABA ROMÂNIA

Asa cum a fost comunicat public, Institutul ABA Romania are ca obiectiv imediat continuarea demersurilor pentru acreditarea profesiei de analist comportamental.

Demersul pentru acreditarea profesiei de analist comportamental a fost initiat in toamna anului 2019, inainte ca noua politica BACB sa fie anuntata. Deoarece este necesară recunoașterea oficială la nivel național a profesiei de analist comportamental și dat fiind numărul în continuă creștere a specialiștilor din România, aceste demersuri erau necesare, indiferent de politica BACB.

In ultimii ani eforturile comune ale asociatiilor din domeniu, care au facut lobby constant in relatia cu institutiile statului, au condus la conturarea unor directii mai clare si la constientizarea de catre publicul larg a nevoii de a reglementa domeniul analizei comportamentale.

Cursurile de formare in analiza comportamentala aplicata sustinute prin intermediul Clemson University in ultimii 4 ani, ABA Bucharest International Conference (eveniment care este deja la a noua editie acest an), grupurile de lucru interministeriale in care au fost implicate organizatiile mari din domeniu, cursurile de specializare pentru terapeuti sustinute de asociatiile infiintate de analisti comportamentali acreditati, toate sunt demersuri care au dus la evolutia analizei comportamentale aplicate si la cresterea calitatii serviciilor oferite de catre terapeutii si centrele din Romania.

Anul acesta va incepe primul curs postuniversitar in analiza comportamentala aplicata, în cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Speram ca in curand si alte universitati de prestigiu sa dezvolte programe in analiza comportamentala aplicata.

Institutul ABA Romania recunoaste eforturile tuturor organizatiilor care au dus la evolutia ABA in Romania, si ne dorim sa avem o comunicare cat mai deschisa. Incurajam organizatiile ce au resursele necesare, sa faca in continuare demersuri pentru progresul ABA ca stiinta.

Obiectivele imediat urmatoare ale Institutului ABA Romania:

  • Finalizarea procesului de recunoastere a profesiei de analist comportamental si a ocupatiei de instructor comportamental, initiat deja in toamna anului 2019.

 

 

Aplicatia va fi depusa in urma unui sondaj deschis catre urmatoarele categorii de specialisti, in masura sa decida viitorul analziei comportamentala aplicate in Romania: analisti comportamentali acreditati, analisti comportamentali care au terminat un curs recunoscut ca VCS, student in cadrul unui curs recunoscut ca VCS.

Exista doua optiuni in ceea ce priveste demersul in relatia cu BACB:

  1. Institutul ABA Romania (ca reprezentant al comunitatii) sa aiba propriul sistem de certificare (si implicit standarde proprii) dar sa faca aceste demersuri cu sustinerea BACB, in sensul de a cere consultanta de la BACB pe fiecare pas in parte si a seta standarde in conformitate cu cele actuale oferite de BACB.
  2. Institutul ABA Romania (ca reprezentant al comunitatii) sa ceara BACB sa ofere in continuare certificarea la fel ca pana acum.

Aceasta optiune nu este ceva clarificat insa la acest moment. BACB nu poate spune in acest moment cum va face acest lucru, ci doar ca ia in calcul si analizeaza cererea.

Odata depusa cererea, BACB nu garanteaza in nici un fel ca va putea certifica analistii comportamentali din Romania pe baza conditiilor actuale. Poate doar sa faca ulterior o analiza a tuturor factorilor implicati: context socio-cultural din Romania, capacitatea de testare, numarul de analisti comportamentali existenti in tara, existenta programelor de formare etc.

Institutul ABA Romania va face aceasta cerere si vom astepta analiza BACB, continuand demersurile la nivel national pentru conturarea solutiilor ce respecta cadrul legal din Romania.

  • Consultarea cu ABAI astfel incat ABA Romania sa devina pe viitor ABAI Chapter.

 

In demararea acestui demers este necesara sustinerea din partea a minim 2 membrii full ABAI, iar in acest moment William Edwards, BCBA si Director al Departamentului de analiza comportamentala aplicata din cadrul Clemson University si Christos Nichopulous, PhD, BCBA si-au anuntat deja sustinerea.

Pentru a beneficia de expertiza BACB si ABAI, consultarea acestora este implicita iar Institutul ABA Romania a initiat deja comunicarea cu reprezentantii celor doua organizatii.

Demersurile Institutului ABA Romania necesita si solicita sustinere din partea analistilor comportamentali din Romania si a cat mai multor organizatii din Romania, organizatii care isi desfasoara activitatea in domeniul analizei comportamentale aplicate.

Incepand din 2019, Autism Voice, Help Autism, Invingem Autismul, Lumea lui Arthur, Centrul Rainbow sustin Institutul ABA Romania atat la nivel de resurse si know-how, cat si financiar, astfel incat Institutul sa beneficieze de toate resursele necesare pentru cresterea organizationala care faciliteaza demersurile actuale.

La începutul acestui an ni s-au alăturat atât specialiști care lucrează independent, cât și reprezentanți ai asociațiilor, acreditați BCBA/BCaBA.

Organizatiile care si-au anuntat deja sustinerea pana la acest moment sunt: Joy Story, Copii si zane, New Odisey, Asociatia Spontania, Clinica Veltio, Asociatia Puzzle Romania.

Analistii comportamentali acreditati care si-au exprimat sustinerea, pana la acest moment sunt:

Anca Dumitrescu, BCBA, Andreea Stroie-Matauan, BCBA, Iulia Lazarean, BCBA, Camelia State, BCBA, Luciana Haloiu, BCaBA, Ana Turtureanu, BCaBA, Geanina Bucuroiu, BCBA, Claudia Matei, BCBA, Ana Sandra Pop, BCBA – Joy Story, Alexandra Pascariu, BCBA – Asociația Copii și Zâne, Loredana Bumbeș, BCaBA și Alexandra Nespălatu, BCAaBA – United Kids, Gina Seria, BCBA, Florina Valcea, BCBA, Iulia Bucur, BCaBA, Ana Maria Paun, BCaBA, Corina Olteanu (Popescu), BCaBA, Maria Giroc, BCBA, Raluca Furtuna, BCaBA, Valentina Puicea, BCBA.

Vom continua comunicarea cu toti analistii comportamentali acreditati, cei care au finalizat un curs de formare sau sunt in curs, precum si cu celelalte organizatii din domeniu ce ofera servicii ABA. Suntem deschisi catre comunicarea cu toate organizatiile si analistii comportamentali din Romania si asteptam punctele de vedere ale tuturor.

In mod explicit si evident, Institutul ABA Romania are o pozitie absolut independenta fata de organizatiile care si-au exprimat sustinerea. Toate deciziile vor respecta nu doar standardele etice si profesionale, ci si necesitatile actuale pentru exercitarea profesiei de către toți cei pe care îi reprezentăm. Deciziile vor fi luate impartial si transmise cat mai transparent catre toti membri.

Toate demersurile Institutului ABA Romania vor respecta si vor impune standardele promovate de BACB pana in prezent iar modul de organizare al Intitutului va respecta punctul de vedere al comunitatii analistilor comportamentali din Romania.

 

CLARIFICARI:

  1. Demersul pentru recunoasterea profesiei este unul care necesita parcurgerea mai multor pasi:
  • Recunoasterea ca ocupatie – analist comportamental
  • Realizarea standardelor pentru a deveni profesie
  • Recunoasterea Institutului ABA Romania ca organism care certifica analistii comportamentali – acest lucru se poate face printr-un act normativ.

Demersul a fost realizat de Institutul ABA Romania cu sprijinul Autism Voice si Help Autism si prin consultarea analistilor comportamentali acreditati in Romania care au dorit sa se implice.

Invitam fiecare organizatie care doreste sa sustina acest demers sa isi anunte intentia pentru a putea distribui volumul de munca necesar, avand in vedere ca profesia poate fi reglementata doar de catre un organism profesional, ceea ce inseamna ca Institutul isi asuma sa vina cu resursele necesare (avocat, expertiza analistilor, corespondenta cu institutiile statului, etc) pentru a putea a reglementa profesia la nivel legislativ).

Nu exista un conflict de interese aici si nici un pericol pentru independenta profesiei, pentru ca Institutul este organismul care reglementeaza profesia, tinand cont de cele 4 mari arii implicate: BACB si ABAI (care ofera consultanta pentru implemetarea de standarde de etica si profesionalism), Institutiile Statului Roman (care ofera suportul tehnic de acreditare a profesiei), analistii comportamentali acreditati BCBA (care sunt cei care au experienta deja in aplicarea ABA in Romania) si beneficiarii (in acest moment fiind constituiti in proportie de peste 90% de persoanele cu tulburari de dezvoltare si comunitatea acestora).

  1. Institutul ABA Romania nu a solicitat Ministerului Muncii sa dea acces la profesia de analist comportamental oricarui absolvent de cursuri acreditate ANC!
  2. Institutul ABA Romania va solicita Ministerului Muncii recunoasterea automata a profesiei de analist comportamental pentru cei care au sau vor dobandi acreditare BCBA, BCaBA. In aceeasi solicitare, va puncta faptul ca pot avea acces in profesie doar absolventii de psihologie si stiintele educatiei, asistenta sociala, sociologie si medicina, si doar prin urmarea unor studii in ABA de tip Master sau cursuri Postuniversitare care sunt verificate si aprobate de BACB si ABAI.
  3. Consideram important de clarificat ca BACB isi va schimba politica si din 2023 va permite accesul in profesia de analist comportamental oricarui absolvent cu studii masterale in orice domeniu. Momentan, pentru a deveni BCBA, este necesar sa exsite un Master in psihologie si stiintele educatiei.
  4. BACB a facut un anunt foarte clar ca din 2023 nu mai accepta aplicatii din afara US si Canada.

Demersurile initiate de Institutul ABA Romania nu intra in nici un fel in conflict cu politica BACB. Cu atat mai mult BACB a declarat ca va sustine organizatiile nationale sa ia deciziile potrivite contextului socio-cultural al fiecarei tari.

Mentionam si aspectele secundare care vor fi clarificate in cadrul urmatoarei intalniri a Intitutului ABA Romania cu toti analistii comportamentali:

–              Stabilirea standardelor pentru cursurile de formare in analiza comportamentala aplicata ce vor fi dezvoltate in Romania. Standardele vor tine cont de task list-ul impus de BACB si ABAI, dar se va raporta la domeniul de aplicabilitate ABA in Romania din acest moment.

–              Adaptarea codului etic la nivel national. Codul etic impus de BACB este universal, nu putem discuta de coduri etice diferite, ci doar de adaptarea componentelor din cod care tin de diferentele culturale.

Reprezentantii BACB au transmis ca vor pune la dispozitie resursele de care dispun in acest moment, astfel incat sa nu fie necesar sa pornim de la zero in conturarea standardelor.

–              Stabilirea curriculei de formare pentru analistul comportamental si pentru instructorul comportamental si promovarea acestora, astfel incat calitatea formarii sa nu scada in momentul retragerii BACB din Europa.

–             Stabilirea procedurilor standardizate pentru formare, supervizare si testare, sunt obiectivele pe termen lung, care se pot realiza pe masura ce avansam cu demersurile in reglementarea profesiei.

Data urmatoarei intalniri a institutului ABA Romania este 10 februarie, ora 14.00.

Locația va fi Spaces (Unirii View, Bulevardul Corneliu Coposu 6-8, etaj 1, sala 101) https://www.spacesworks.com/

Vă vom ține la curent cu demersurile Institutului ABA România.

 

Institutul ABA Romania

20/01/2020