Conferința Internațională ABA 2018: Scăderea comportamentelor inadecvate prin intermediul tehnicilor utilizate în terapia ABA

Conferința Internațională ABA 2018, cel mai mare eveniment din Sud-Estul Europei dedicat analizei aplicate a comportamentului, are loc între 20 și 22 aprilie și aduce din nou la București cei mai valoroși specialiști din tară și de peste hotare pentru trei zile de prelegeri și seminarii cu privire la cele mai noi teorii și practici în domeniu.

Raluca Anghel – Psiholog, Camelia Frangulea – Psiholog, Gina Seria – Psiholog și Gabriela Pușcașu – Psiholog aduc o prezentare extrem de interesantă în ziua II a Conferinței: Scăderea comportamentelor inadecvate prin intermediul tehnicilor utilizate în terapia ABA.

Scăderea comportamentelor inadecvate reprezintă o problemă frecvent întâlnită în intervenția copiilor cu tulburări de dezvoltare, inclusiv cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Studiile epidemiologice arată că aproximativ 30% dintre copii manifestă probleme de comportament ce necesită intervenție specializată, iar copiii cu abilități sociale și de comunicare limitate prezintă un risc mai mare de a manifesta astfel de comportamente. Comportamentele agresive, auto-agresive și stereotipiile sunt bariere ce stau în calea dezvoltării educaționale și sociale a copiilor. Comportamentele inadecvate sunt menținute prin efectul lor funcțional. Dacă nu există schimbări în valoarea, disponibilitatea sau accesul la consecințele care mențin comportamentul, acesta nu va scădea.

Cercetările din cadrul acestei prezentări includ proceduri de evaluare comportamentală și intervenții funcționale pentru scăderea comportamentelor inadecvate.

Dacă iți dorești să asculți prezentarea extrem de interesantă, înscrie-te AICI la Conferința Internațională ABA.

Despre Raluca Anghel

Raluca Anghel este psiholog, terapeut ABA și consultant în analiza comportamentală aplicată în cadrul asociației ATCA.  Aplică principiile comportamentale în recuperarea și integrarea copiilor cu tulburări de dezvoltare încă din anul 2008. În prezent urmează cursurile masterului de Psihoterapie Cognitiv Comporatmentala în cadrul Universității Titu Maiorescu și la începutul acestui an a finalizat cursul Applied Behavior Analysis în cadrul Clemson Unversity (SUA).

Despre Camelia Frangulea

Camelia Frangulea este psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România și coordonator în cadrul Centrului Rainbow din Pitești. Este absolventă a Facultătii de Psihologie și a Masterului de Psihologie Clinică- Evaluare și Intervenție din cadrul Universitătii Pitești. În prezent, Camelia a terminat cursuri de specializare în Analiza Comportamentală Aplicată (Applied Behavior Analysis) în cadrul Clemson University (SUA), fiind în curs de finalizare a acreditării internaționale. Camelia susține periodic workshopuri destinate părintilor copiilor cu autism la sediul Centrului Rainbow.

Despre Gina Seria

Gina Seria este psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România în Psihoterapii Scurte, Colaborative, Orientate pe Resurse și Soluții. A finalizat masterul de Analiză Comportamentală Aplicată (Applied Behavior Analysis) în cadrul Clemson University (SUA). Lucrează din anul 2007 cu copii ce au diferite deficiențe aplicând principiile și tehnicile din terapia ABA. Este coordonator de programe ABA și psihoterapeut pentru copii, adulți și familii.  Susține periodic workshop-uri de instruire a terapeuților, părintilor și a cadrelor didactice. Este președintele Asociației pentru Dezvoltarea Resurselor Psihice.

Despre Gabriela Pușcașu

Gabriela Pușcașu este psihopedagog acreditat de către Colegiul Psihologilor din România. Se află în curs de finalizare a cursurilor de Analiză Comportamentală Aplicată (Applied Behavior Analysis) în cadrul Universității Clemson (SUA). Având o experiență de peste 8 ani în lucrul cu persoanele cu deficiențe, momentan este coordonator de programe ABA și președinte al Asociației Investim În Comunitate.