Conferința Internațională ABA a propus o întâlnire cu un savant în viață

A XI-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, organizată de Asociațiile HELP Autism și Autism Voice, în parteneriat cu ABA Institute România, a avut loc online pe 21 și 22 octombrie, aducând împreună specialiști cu renume mondial, care au împărtășit din experiența lor informații de actualitate din domeniul sănătății psiho-emoționale, studii, precum și cele mai eficiente practici din analiza aplicată a comportamentului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în lume trăiesc aproximativ un miliard de persoane care prezintă o formă de dizabilitate. În ceea ce privește afecțiunile neuropsihice, în Europa trăiesc peste șapte milioane de persoane cu tulburări din spectrul autist. Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este sensibil mai redusă față de cea a persoanelor neurotipice. Doar 10% dintre adulții diagnosticați cu autism au un loc de muncă (conform Autism Europe), iar în România se estimează că procentul persoanelor cu autism care lucrează este sub 1%. În plus, persoanele cu autism realizează printre cele mai mici venituri, ceea ce conduce la o independență mai scăzută a acestor persoane – 75% dintre adulții cu autism locuiesc cu părinții, față de 16% dintre persoanele cu dizabilități.

În ciuda obligațiilor de a angaja cel puțin 4% persoane cu dizabilități în companiile cu peste 50 de angajați și a facilităților fiscale existente, integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități rămâne o provocare atât pentru companii, cât și pentru potențialii angajați și aparținătorii acestora. Există totuși și excepții.

Pornind de la nevoi reale, ediția din acest an a Conferinței Internaționale ABA a propus discuții despre tranziția spre viața de adult a adolescenților diagnosticați cu autism, precum și integrarea pe piața muncii în viziunea unor lectori precum: Gregory Hanley, Connie Kasari, Peter Gerhard, William Heward, Jill C. Dardig, Jonathan Tarbox, Dorothea Lerman, Maria Rebollar, Mishka Sibert, Amy Gravino, Feliciea Jibson, Lylian Campbell și alți reputați profesori și practicieni, alături de 24 de lectori români.

În cadrul evenimentului, Daniel Tammet, autorul bestseller-ului „Born on a Blue Day”, savant și speaker inspirațional, diagnosticat cu sindromul savantului, și-a lansat cartea în traducere românească. Cartea „Născut într-o zi albastră: În mintea nemaipomenită a unui savant cu autism” propune o călătorie în mintea fascinantă a unui geniu în viață, ghidată de însuși autorul cărții. Daniel Tammet este unul dintre puținii oameni cu sindromul savantului, o afecțiune extrem de rară care îi oferă capabilități mintale inimaginabile, de pildă, acesta vede numerele ca forme, culori și texturi, iar atunci când are o zi grea calculatul în minte îl liniștește. Tammet reușește să învețe să vorbească fluent limbi străine în numai o săptămână, iar în anul 2014 a stabilit un record numind peste 22.000 de cifre din pi (π) în peste 6 ore.

,,Cu tot respectul pentru Stephen Hawking, Bill Gates și alți laureați ai premiului Nobel, dar cea mai remarcabilă minte de pe planetă în acest moment îi aparține lui Daniel Tammet.” – Wook Kim, Entertainment Weekly

Capabil să ducă o viață independentă, Daniel Tammet explică în fascinanta și inspiraționala carte „Născut într-o zi albastră” cum este să fii special, oferind o imagine profundă asupra ceea ce ne face oameni – mintea. Tradusă în limba română de Oana Văsieș, reeditată și tipărită în 1.500 de exemplare în colecția AHA Books a Asociației HELP Autism, cartea va fi disponibilă în rețelele marilor librării din țară, precum și în magazinul online al Asociației HELP Autism.

Deschizând dialogul despre mințile diverse către publicul larg, evenimentul de lansare a fost transmis online, LIVE, în prezența celor peste 400 de participanți la conferință, precum și pe pagina de Facebook HELP Autism, sâmbătă, 22 august.

Conferința ABA reprezintă cel mai important eveniment din Sud-Estul Europei dedicat terapiei comportamentale aplicate. Conferința va fi acreditată în România de către Colegiul Psihologilor, iar la nivel internațional de către Behavior Analyst Certification Board.

Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din 86 de organizații în autism.

Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală în comunitate, construind o comunitatea deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.

www.helpautism.ro

Asociația Autism Voice

Misiunea asociației Autism Voice este de a dezvolta și a oferi, la nivel național, cei mai buni specialiști și cele mai bune programe de evaluare, recuperare și integrare a copiilor cu dizabilități neuropsihice, tulburări de dezvoltare din spectrul autist sau comportamentale, printr-o echipă multidisciplinară.

Asociația Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților. De peste 14 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflați în recuperare sunt incluși în programe sociale și școlare. Asociația dispune de două centre de terapie, unde 400 de copii cu tulburări beneficiază anual de servicii de recuperare și ajutor specializat, iar în toamna anului 2022 va deschide Institutul Autism Voice, primul centru multifuncțional de recuperare și cercetare în autism din România, unde vor fi oferite programe de recuperare pentru adolescenții și adulții cu autism.

www.autismvoice.ro

 

 

Contact:

SUSTENOBIL HELP Autism
Lavinia Iancu

PR/OJECT MANAGER

+40 726 490 045

lavinia@sustenobil.ro

 

Raluca Bogdan

DIRECTOR COMUNICARE

+40 726 701 437

raluca.bogdan@helpautism.ro