Cum abordăm cu copiii subiecte de oameni mari

La oameni, sexualitatea, reproducerea și dragostea sunt independente. Ființa umană este singurul mamifer care a inventat erotismul și singura capabilă să își stăpânească instinctele sexuale.

Istoria ne spune că termenul de sexualitate provine din mitul androginului, expus de Aristofan în “Banchetul” lui Platon. Aflăm, așadar, că  Zeus, temându-se de androgini dar nedorind să-i omoare, le-a diminuat puterea secționându-i în două părți: partea femeiască și partea bărbătească.

Dar sa ne întoarcem la societatea zilelor noastre unde sexualitatea provoacă ceva mai mult decat priviri rușinate. Știați că România ocupă primul loc în Europa privind numărul de adolescente care devin mame? Conform Institutului național de statistică, în 2009,  fetele cu vârste cuprinse între 15-19 ani, au născut 25 456 de bebeluși. În plus, numărul întreruperilor de sarcină este de 16 650.

S-a dovedit statistic că în Suedia, Germania și Olanda există cele mai puține cazuri de avort, sinucideri, graviditate nedorită, violuri, BTS-uri. În aceste țări, educația sexuală este o materie predată în școlă iar adolescenții de azi sunt crescuți de părinți informați.

Dumneavoastră ce simțiti când auziți aceste cuvinte: sexualitate, sex, vagin, penis, masturbare? RUȘINE sau INHIBARE? Dar ce v-ar plăcea să-i învățați pe copiii dumneavoastră când aud aceste cuvinte?

Daca sexualitatea este un subiect sensibil atunci cand vorbim de copii tipici, acesta devine realmente inexistent în cazul tinerilor cu deficiențe, despre care se crede că sunt asexuali sau nu au interese în acest sens. Credință total eronată, deoarece studiile arată că tinerii cu deficiențe sunt ținta abuzurilor sexuale, deci sunt la fel  de îndreptățiți să primească informații ca și restul tinerilor. Este important de știut că, din punct de vedere sexual, aceștia parcurg etapele firești ale dezvoltării și intră la pubertate sau adolescență indiferent de nivelul de dezvoltare cognitiv.

Părinții copiilor cu deficiențe ar trebui sa pună un accent și mai mare pe educația sexuală a copiilor lor. Studiile demonstrează că în rândul acestor copii, abuzurile la care sunt supuși sunt de 5 ori mai mari decât la cei fără deficiențe.

“Câți ați discutat sau vă gândiți să discutați cu copilul dumneavoastră despre problemele legate de sexualitate?”

Este important de știut că, poate, deși nu vreți să le vorbiți copiilor dumneavoastră despre sexualitate, în ziua de azi, mass-media bombardează copiii cu informații ce au conotații sexuale. Revistele, emisiunile, canalele de copii, filmele Disney, accesul necontrolat la internet și rețelele de socializare, oferă o perspectivă total eronată asupra valorilor, relațiilor sau aspectelor legate de sexualitate.

“Vreți ca piticul dumneavostră să afle despre acest subiect tabu din mass-media sau de la dumneavostră?”

În articolul următor, voi încerca să vă răspund la o serie de întrebări despre cum să abordați sexualitatea în funcție de vârsta copilului.

ANA TURTUREANU,

BCaBA.