Cum îi învățam pe copii să dobândească abilitățile de care au nevoie

Cum îi învățam pe copii să dobândească abilitățile de care au nevoie

Atunci când îți dorești să îl înveți pe copil o nouă abilitate sau un nou comportament, trebuie să știi că nu este atât de simplu. Nu îi poți spune: „Fă asta, fă asta, fă aia. Gata, ai terminat!”.

Dacă ai putea întreba trei specialiști în analiză comportamentală aplicată cum ar învață un copil să meargă pe bicicletă, ai putea obține trei moduri diferite de a învață o nouă abilitate. Și este absoluy ok.

Expertiza, experiențele similare și identitatea profesională unică a fiecărui specialist BCBA își vor pune amprenta asupra modului în care acesta concepe planul de intervenție și în care alege să îl învețe pe copil noi abilități. Atât timp cât rezultatul final este acela că micuțul reușește să meargă singur pe bicicletă, dobândirea abilităților s-a dovedit a fi un succes. Calea exactă prin care se poate ajunge la acest rezultat poate varia.

Învățarea unei abilități noi presupune gândire și planificare din partea unei persoane care cunoaște deja punctele slabe și punctele forte ale micuțului.

Dacă vrei scurtături și nu vrei să gândești, sau dacă vrei să sari peste partea de planificare și nu îl cunoști pe copil îndeajuns de bine, aceast job nu este pentru tine.

Toți părinții care lucrează cu un specialist ABA trebuie să ceară un training pentru dobândirea de abilități noi. Părinții care nu lucrează cu niciun de specialist, sunt sfătuiți să caute ajtor, chiar dacă acest lucru ar presupune lucrul la distanță câteva ore pe lună.

Dacă ești un părinte care are nevoie de ajutor pentru a-l învăța pe copil un nou comportament (să-și facă patul, să se încalțe, să rezolve un puzzle, să își strângă jucăriile), trebuie să știi următoarele aspecte:

  1. Ai nevoie de cât de multă asistență profesională cât îți poți permite. Menționează-i profesionistului și nevoia ta de a învăța, la rândul tău.
  2. Așteaptă-te ca procesul de asimilare a unei noi abilități să dureze o perioadă îndelungată. O singură ședință cu un specialist BCBA nu va fi îndeajuns.
  3. Asigură-te că înțelegi următoarele lucruri:

-care este scopul final (cum definești abilitatea ca fiind „Învățată”)?

-cât de departe este copilul tău de scopul final?

-care sunt pașii de care copilul tău are nevoie pentru a învăța această nouă abilitate?

-care sunt conceptele pe care tu trebuie să le știi pentru a învăța abilitatea?

Iată un exemplu care sugerează care ar putea fi pașii de urmat pentru dobândirea de noi abilități:

  1. Decide care este abilitatea pe care îți dorești ca cel mic să o asimileze (obiectivul final). ABA se concentrează pe comportamente, ceea ce înseamnă că abilitatea este observabilă și/sau măsurabilă într-un mod sau altul.
  2. Colectează date despre abilitate, la începutul procesului. Acest lucru înseamnă să știi „cum arată acum abilitatea, înainte de a începe intervenția”.
  3. Selectează metodologia de învățare bazată pe abilitatea selectată de tine. ABA este o știință vastă care încorporează mai multe strategii de învățare (NET, DTT, PRT). Fiecare dintre ele are puncte pro și puncte contra, totul depinde de abilitatea pe care îți dorești ca cel mic să o învețe.
  4. Adună stimuli motivanți. Dacă recompensa nu este, îndeajuns de puternică pentru copil pentru a-i schimba comportamentul și disponibilă pentru a fi oferită imediat după primirea unui răspuns corect, alege un alt întăritor.
  5. Înțelege ce înseamnă ajutorul, retragerea ajutorului, captarea atenției copilului și motivarea lui, colectarea de date, generalizarea și menținerea abilităților. Dacă nu cunoști acești termeni, studiază mai mult sau cere ajutorul unui profesionist.
  6. Scrie o „foaie de program/orar” sau un plan de achiziție pentru comportamentul respectiv. Acest plan trebuie să includă cerința, răspunsurile, ierarhia prompturilor, lista de materiale, pașii de generalizare, criteriile de masterare (atunci când este considerat un item învățat) și scopul final, toate împărțite în pași mici, ușor de abordat. Niciun obiectiv complex nu este învățat dintr-o singură bucată. Împarte obiectivul în pași mici, care să îi asigure copilului succesul
  7. Începe să îl înveți pe copil abilitatea.
  8. Dacă apar probleme, caută asistență din partea unui specialist.

Terapia ABA s-a dovedit a fi extrem de eficientă pentru a-i ajuta pe copii să dobândească abilitățile de care au nevoie, fie că vorbim despre micuți cu TSA sau micuți tipici. 

Sursa