Cum îi putem face pe cei din jur să se comporte ca analiști comportamentali

Analiza comportamentală presupune înțelegerea unui sistem de reguli, cercetare, planificare și aplicare. Este destul de greu să îi explici unei persoane care nu lucrează în domeniu ce presupune lucrul ca analist comportamental.

Ce poți face pentru a-i determina pe cei din jur să înțeleagă și, mai ales, cum să aplice ABA în viața de zi cu zi și în relațiile interpersonale?

Acestea sunt câteva practici pe care le poți aplica pentru a determina și alte persoane să adopte practicile ABA și să înceapă să le aplice pentru a rezolva problemele cu care se confruntă.

  1. Folosește un limbaj simplu.

Este destul de dificil pentru cei din afară să înțeleagă termenii din ABA, de aceea este important să transmiți un mesaj clar și concret. O persoană care nu cunoaște domeniul poate fi incomodată de cuvintele pe care nu le cunoaște și poate renunța să învețe din aceast cauză. Întotdeauna trebuie să cauți soluții pentru a-i face pe oameni să se simtă apreciați și smart.

De exemplu, în loc de „întărire pozitivă” și „întărire negativă”, se pot folosi termeni de genul: „Înțelege”, „Scapă de asta” și „Revine”. În acest fel, se menține interesul interlocutorului pentru tema abordată.

  1. Validează și alte perspective.

Este o sarcină destul de dificilă, pentru că pasul logic pe care îl faci atunci când ai acces la un sistem de gândire atât de puternic și folositor ca ABA, este să îl tratezi ca fiind varianta perfectă de lucru. Apoi, atunci când altcineva are o altă perspectivă asupra lucrurilor și crede că aceasta este cea corectă, este foarte ușor să intri într-un conflict.

Ceea ce uităm adeseori este că modul în care privim lumea este o componentă a comportamentului nostru, iar modul în care privesc lumea cei din jur este o componentă a comportamentului lor. Din moment ce fiecare perspectivă este produsul contingențelor și întăririi, la un anumit nivel, fiecare variantă este 100% validă.

Lasă-i pe cei din jur să aibă propria viziune asupra lucrurilor. Nu poți avea controlul asupra personalității celor de lângă tine, așa că trebuie să lucrezi cu ceea ce ai. Atunci când validezi și o altă perspectivă și îți explici și propria viziune, persoanele implicate își doresc să continue discuția și să asimileze mai repede conceptele.

  1. Privește lucrurile așa cum o fac cei din jurul tău.

Aceasta ar putea fi cea mai grea sarcină. Amintește-ți că persoana din fața ta nu este o persoană care are intenții negative. Această persoană acționează conform istoricului său. La final, vei observa că și tu, și ea, vă doriți exact același lucru: un rezultat pozitiv. În plus, arată-ți mereu susținerea și încurajează ideile. Înțelegerea și aprecierea implicării vor permite o ușoară libertate și la acceptarea unei perspective noi.

  1. Nu pierde din vedere ceea ce este cu adevărat important.

Toate aceste lucruri nu înseamnă că ar trebui să nu te mai porți ca un analist comportamental. Nu este necesar să folosești termeni precum „întărire negativă și pozitivă” sau „funcția comportamentului”. Însă poate fi folositor să îi faci pe cei din jur să înțeleagă termenii pe care se bazează știința comportamentului: date solide și decizii bazate pe ele, implicarea în întregul proces terapeutic și abordarea problemelor sociale importante.

În loc să te îngrijorezi că nu îi poți face pe cei din jur să vorbească și să gândească la fel ca tine, poți să te asiguri că vor adopta corect principiile și practicile și că, împreună, veți face lumea un loc mai bun.

Sursa