Toți cei care practică ABA o fac sub egida profesiei de psiholog, lucru care este eficient până la un punct.

În orice domeniu există mai multe specializări. Așa cum în medicină există medicul generalist și medicul chirurg, în psihologie, o comparație similară se poate face între psiholog și psihologul specializat în analiza comportamentală. Psihologul te va îndruma la modul general, dar nu poate să abordeze în profunzime toate aspectele comportamentului uman fără o specializare aprofundată. Evident că specializările pot fi multiple, iar ABA nu este singura modalitate de a deveni specialist, însă pentru a putea fi coordonatorul planurilor de intervenție și a avea titulatura de analist comportamental, este necesară o specializare de lungă durată, și urmarea unui curs acreditat de BACB – Board Certified Behavior Analyst, singura instituție din lume abilitată să recunoasaca analiștii comportamentali.

Se poate face și o altă diferențiere pentru a înțelege necesitatea unei formări de durată, și aici voi face referire la copiii cu autism. Fără o specializare, un terapeut poate coordona un plan de intervenție doar la nivelul activităților de predare, însă nu va avea toate instrumentele pentru a face modificare comportamentală în adevăratul sens al cuvântului și a analiza și înțelege în profunzime ce menține și ce declanșează comportamentele disfuncționale.

Pentru a te putea numi specialist în analiza aplicată a comportamentului, este necesar să parcurgi un program de formare echivalent unui Master de 2 ani.

În România, în 2018, există peste 100 de specialiști care au parcurs un astfel de program de formare iar o parte dintre ei sunt și acreditați și ca Board Certified Behavior Analyst.

Singura modalitate în care se poate urma un astfel de program de formare este prin intermediul CLEMSON UNIVERSITY – ROMÂNIA – BCBA/ BCaBA Course Sequence Applied Behavior Analysis. Există și varianta de a urma un Master online, însă vorbim acum de modalitățile de urma acest curs AICI, în România.

Din păcate, nicio Universitate din România nu este încă interesată de a dezvolta un master în Analiza aplicată a comportamentului. Este însă important să aducem în discuție acest subiect și vom face în continuare demersuri pentru ca ABA, ca specializare, să existe în viitor și în Universitățile din România.

Ca analist comportament înțelegi și analizezi altfel comportamentul uman. ABA nu este doar o profesie-este ceva ce mă pasionează și o știință în care cred. Dacă mai mulți oameni ar cunoaște pricipiile de bază ale comportamentului uman, ar avea vieți mai liniștite, fără stres și ar putea să-și modifice propriul comportament atunci când descoperă că ceva nu funcționează sau nu mai sunt eficienți în viața de zi cu zi.

Practicând ABA devii un „om de știință”. Dacă te pasionează teoriile dezvoltării, modificarea și programarea comportamentală, colectarea de date, analiza de date și alte domenii similare, atunci ABA este domeniul potrivit. De fiecare dată când este nevoie să faci un plan pentru a modifica un comportament, trebuie să observi și să definești comportamentul, să măsori comportamentul, să creezi o ipoteză pentru a explica acel comportament, să identifici variabilele, să implementezi intervenția și să evaluezi succesul intervenției.

Odată ce ai învățat cum să modifici comportamentul, atunci ești echipat cu instrumentele de modificare a comportamentul cuiva.

Există o varietate de lucruri pe care le poți face în domeniul ABA. Poți lucra într-un centru, cu familii la domiciliu, într-o școală, la nivel local sau internațional, cu copii sau adulți, cu persoane cu nivel scăzut sau înalt de funcționare etc.

Nu te vei plictisi și nu vei fi lipsit de provocări dacă lucrezi în acest domeniu. Poți îmbina psihologia, consilierea, educația și managementul organizațional, toate într-una. Dacă ești interesat de oricare dintre aceste domenii, vei iubi această profesie.

Află AICI cum poți deveni analist comportamental.

Articol oferit de Anca Dumitrescu, BCBA