contact@aba-romania.ro | GDPR

Despre ABA România

CINE SUNTEM

DESPRE ABA ROMÂNIA

Institutul ABA România s-a înființat la inițiativa unui grup de profesioniști acreditați la nivel internațional în ABA (Applied Behavior Analysis) avand ca obiectiv sa devina institutia care recunoaste in Romania profesionistii in analiza comportamentala aplicata. 

În 2020, în România, sunt peste 38 de specialiști ABA acreditați international (BCBA sau BCaBA), si peste 100 au terminat cursuri de lunga durata in analiza comportamentala aplicata, iar numărul lor continuă să crească.

Institutul ABA România s-a înființat cu scopul de a promova si stabili normele de acreditare a profesiei de analist comportamental la nivel national si a reprezenta practicanții din acest domeniu, cât și standardele de aplicare a tehnicilor ABA în România.

VIZIUNE

Analiza aplicată a comportamentului este stiința comportamentului uman ce își propune sa dezvolte comportamente semnificative din punct de vedere social pentru a creste calitatea vieții individului.

Pe baza tehnicilor analizei comportamentale aplicate, fiecare copil sau adult își poate îmbunătăți abilitățile, își poate modela comportamentele neadecvate, ducând astfel o viață mai împlinită.

MISIUNE

Institutul ABA România este o organizație profesională cu reglementări interne, care permit funcționarea pe baza votului membrilor. Este organizația care reprezintă analiza comportamentală aplicată și profesia de analist comportamental din România.

VALORI

Standarde educaționale înalte, profesionalism, etică în profesie și percepție publică, echitate în rapoartele profesionale sunt câteva din valorile pe care le prețuim.

CUM POȚI DEVENI MEMBRU ABA ROMÂNIA?

                Ce înseamnă ABA România?

 • Stabilirea criteriilor de acreditare, formare si supervizare la nivel national a specialistilor in analiza comportamentala aplicata: analist comportamental si instructor comportamental.
 • Promovarea normelor de acreditare in practica analizei comporatmentale aplicate (Applied behavior Analysis) in formarea specialistilor si in supervizarea lor, precum si promovarea normelor deontologice de specialitate, conform standardelor existente in BACB (Behavior Analyst Certification Board), standarde ce vor fi adaptate conditiilor sociale si culturale din Romania.
 • Promovarea continua a unor standarde ridicate de competenta si de etica profesionala in analiza comportamentala aplicata (Applied behavior Analysis) in Romania in beneficiul clientilor.
 • Dezvoltarea unor programe editoriale care sa cuprinda traducerea si publicarea de studii de specialitate, publicarea de studii si lucrari originale, articole si cercetari adresate studentilor, absolventilor, specialistilor, precum si altor categorii de populatie interesate de domeniu; Infiintarea unei reviste de specialitate si a unei edituri proprii.
 • Asigurarea unui cadru de intrunire, dezbatere si cercetare pentru specialistii din domeniul analizei comportamentale aplicate si domenii inrudite.
 • Protejarea drepturilor membrilor si colaboratorilor ABA Romania, conform Codului Normelor Deontologice si Normelor de Acreditare si a  regulamentului de Organizare si Functionare a Asociatiei.
 • Informarea publicului larg despre ceea ce inseamna ABA si domeniile de aplicabilitate – prin campanii de informare.
 • Consultanţă de specialitate pentru individ şi pentru persoanele apropiate acestuia;
 • Promovarea continuă a intervenţiei comportamentale în rândul persoanelor cu dificultăţi de integrare datorate problemelor comportamentale;
 • Implicarea activă în domeniul psihosocial, prin:

– derularea de programe informative, educative şi culturale adresate publicului larg şi diferitelor instituţii particulare sau de stat;

– derularea de programe cu caracter ştiinţific destinate specialiştilor, dar şi publicului larg;

– derularea de campanii de responsabilizare socială, conştientizare şi informare pe teme din domeniile de interes ale asociaţiei;

– activităţi de lobby pe lângă instituţiile statului cu putere de decizie sau/şi reglementare în domeniu;

 • Promovarea oricarui tip de initiativa ce urmareste evolutia teoretica si aplicata a analizei comportamentale aplicate, in Romania.