contact@aba-romania.ro | GDPR

Despre ABA România

CINE SUNTEM

DESPRE ABA ROMÂNIA

ABA România s-a înființat în anul 2015, la inițiativa unui grup de profesioniști acreditați la nivel internațional în ABA (Applied Behavior Analysis), știința care se ocupă cu modificarea comportamentului, prin manipularea factorilor din mediu. 

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți psihologi sau practicieni în domeniul educației din țara noastră sunt interesați să se specializeze în ABA. Deși nu există studii în România, cursurile organizate de universități străine în țara noastră, dar și posibilitatea de acreditare în urma acestora, oferă celor interesați șansa de a se specializa în domeniul ABA și de a învăța să aplice tehnicile comportamentale la standarde internaționale.

În 2017, în România, sunt peste 30 de specialiști ABA acreditați, iar numărul lor continuă să crească. ABA România s-a înființat cu scopul de a promova atât importanța acreditării practicanților în acest domeniu, cât și standardele de aplicare a tehnicilor ABA în România.

VIZIUNE

Credem că analiza aplicată a comportamentului este mai mult decât o știință, este un mod de învățare.

MISIUNE

Misiunea noastră este să creăm un spațiu de interacțiune profesională pentru specialiștii ABA pentru ca împreună să construim strategii de dezvoltare a profesiei în România.

VALORI

Standarde educaționale înalte, profesionalism, etică în profesie și percepție publică, echitate în rapoartele profesionale sunt câteva din valorile pe care le prețuim.

CUM POȚI DEVENI MEMBRU ABA ROMÂNIA?

                Ce înseamnă ABA România?

 • Promovarea continua a unor standarde ridicate de competenta si de etica profesionala in analiza comportamentala aplicata (Applied behavior Analysis) in Romania in beneficiul clientilor.
 • Promovarea normelor de acreditare in practica analizei comporatmentale aplicate (Applied behavior Analysis) in formarea specialistilor si in supervizarea lor, precum si promovarea normelor deontologice de specialitate, conform standardelor existente in BACB (Behavior Analyst Certification Board).
 • Formarea si supervizarea specialistilor in analiza comportamentala aplicata prin desfasurarea unei activitati formative, de specializare  postuniversitara, in colaborare cu formatori acreditati BCBA (Board Certified Behavior Analyst).
 • Dezvoltarea unor programe editoriale care sa cuprinda traducerea si publicarea de studii de specialitate, publicarea de studii si lucrari originale, articole si cercetari adresate studentilor, absolventilor, specialistilor, precum si altor categorii de populatie interesate de domeniu; Infiintarea unei reviste de specialitate si a unei edituri proprii.
 • Asigurarea unui cadru de intrunire, dezbatere si cercetare pentru specialistii din domeniul analizei comportamentale aplicate si domenii inrudite.
 • Protejarea drepturilor membrilor si colaboratorilor ABA Romania, conform Codului Normelor Deontologice si Normelor de Acreditare si a  regulamentului de Organizare si Functionare a Asociatiei.
 • Informarea publicului larg, despre ceea ce inseamna ABA si domeniile de aplicabilitate – prin campanii de informare.
 • Recunoasterea ca profesie in Romania pentru Board Certified Behavior Analyst, Board Certified Asistant Behavior Analyst si Registered Behavior Tehnician.
 • Consultanţă de specialitate pentru individ şi pentru persoanele apropiate acestuia;
 • Promovarea continuă a intervenţiei comportamentale în rândul persoanelor cu dificultăţi de integrare datorate problemelor comportamentale;
 • Implicarea activă în domeniul psihosocial, prin:
  – derularea de programe informative, educative şi culturale adresate publicului larg şi diferitelor instituţii particulare sau de stat;
  – derularea de programe cu caracter relaţional şi ştiinţific destinate specialiştilor, dar şi publicului larg;
  – derularea de campanii de responsabilizare socială, conştientizare şi informare pe teme din domeniile de interes ale asociaţiei;
  – implicarea în procesul de dezvoltare a ştiinţelor din sfera de activitate a asociaţiei;
  – activităţi de lobby pe lângă instituţiile statului cu putere de decizie sau/şi reglementare în domeniu;
  – susţinerea şi desfăşurarea de acţiuni caritabile, strângeri de fonduri în beneficiul persoanelor cu deficienţe mentale şi altor persoane defavorizate din punct de vedere psihosocial.
 • Promovarea utilizarii si raspandirii analizei comportamentale aplicate cu accent pe aplicabilitatea ei in inverventia si tratamentul tulburarilor de dezvoltare
 • Promovarea oricarui tip de initiativa ce urmareste evoluatia teoretica si aplicata a analizei comportamentale aplicate, in Romania.