Institutul ABA Romania – Obiectiv BACB

Inainte de a efectua sondajul si a analiza care sunt punctele de vedere ale membrilor comunitatii analistilor comportamentali din Romania, referitor la viitorul profesiei, consideram important sa punctam din nou, cat mai detaliat, ce inseamna aplicatia catre BACB, aplicatie prin care cerem continuarea certificarii in Romania.

Sunt 2 aspecte care trebuie clarificate in ceea ce priveste continuarea aderarii la standardele BACB.

  1. Institutul ABA Romania (ca reprezentant al comunitatii) poate solicita BACB sa ofere certificarea la fel ca pana acum si dupa data de 31/12/2022.

”A national behavior analysis organization may formally request that new BACB certifications be made available in their specific country after December 31, 2022. The application will require a comprehensive assessment of the professional landscape within the target country (conducted by the applicant); a thorough analysis of testing capacity; and analysis of trademark, tax, and trade laws (conducted by the BACB). Following review of the application and completion of the ancillary research, the BACB Board of Directors will make a final decision on the matter.”

Odata depusa cererea, BACB nu garanteaza in nici un fel ca va putea certifica analistii comportamentali din Romania pe baza conditiilor actuale. Poate doar sa faca ulterior o analiza a tuturor factorilor implicati: context socio-cultural din Romania, capacitatea de testare, numarul de analisti comportamentali existenti in tara, existenta cursurilor in analiza comportamentala aplicata aprobate de ABAI – Verified Course Sequence.

Aici https://www.bacb.com/wp-content/uploads/Request-to-Offer-BACB-Certification-in-a-Specific-Country_1912201.pdf sunt specificati pasii pe care BACB ii va parcurge dupa primirea aplicatiei de la asociatiile nationale:

  1. BACB va face un studiu de fezabilitate:
  2. Comitetul executiv al BACB va face recomandari pe baza rezultatelor studiului.
  3. Comitetul director al BACB va lua o decizie, iar aici sunt punctate doua posibile optiuni:
  • aplicatia va fi aprobata iar BACB va putea oferi in continuare certificare si pentru Romania.
  • aplicatia va fi refuzata, iar BACB va face recomandari referitoare la alternativele la nivel local.

Aplicatia va fi depusa in urma unui sondaj deschis catre urmatoarele categorii de specialisti, in masura sa decida viitorul analziei comportamentala aplicate in Romania: analisti comportamentali acreditati, analisti comportamentali care au terminat un curs recunoscut ca VCS, student in cadrul unui curs recunoscut ca VCS.

  1. Institutul ABA Romania (ca reprezentant al comunitatii) poate dezvolta propriul sistem de certificare (si implicit standarde proprii) dar sa faca aceste demersuri cu sustinerea BACB, in sensul de a cere consultanta de la BACB pe fiecare pas in parte si a seta standarde in conformitate cu cele actuale oferite de BACB.

Acest aspect devine implicit in momentul recunoasterii profesiei de analist comportamental in Romania, pentru ca in momentul in care este recunoscuta profesia, trebuie sa existe si organismul care reglementeaza profesia.

Este foarte important sa intelegem ca in acest moment recunoasterea profesiei nu intra in conflict cu certificarea BACB. Certificarea BACB nu poate fi recunoscuta la nivel national decat in contextul in care va exista profesia de analist comportamental. Odata cu existenta profesiei de analist comportamental se impune realizarea standardelor la nivel national.

Optiunea 2 este implicita dupa recunoasterea profesiei, iar pentru optiunea 1 Institutul ABA Romania va face un sondaj, pentru a determina care este viziunea analistilor comportamentali din Romania, legat de acest demers.

Aceasta strategie este abordata in acest moment de UKSBA, demarand demersurile pentru punctul 2, dar vor depune cerere si catre BACB pentru continuarea oferirii certificarii in UK, in masura in care acest lucru va fi posibil dupa analiza de fezabilitate facuta de BACB.

https://uk-sba.org/uk-sba-update-bacb-changes-to-international-focus/?fbclid=IwAR2NJSRsYx1H4PN7tFxqYwO8rD3-rD26lPwQ7Mw63pGA9PbVyRMUDVuw6AM