Întrebări frecvente

INTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DEMERSURILE INSTITUTULUI ABA ROMÂNIA PENTRU ACREDITAREA PROFESIEI DE ANALIST COMPORTAMENTAL

1.Sunt student la psihologie și ofer servicii de analiză aplicată a comportamentului la domiciliu (am coordonator acreditat BCBA).

– Ce schimbări concrete aduce introducerea în COR a ocupațiilor de instructor și analist comportamental în practica mea?

În momentul introducerii ocupațiilor în COR, vei putea să iți înființezi un PFA în calitate de Instructor comportamental, vei putea avea un contract cu familiile pentru care sunt prestate serviciile ABA.

Un alt avantaj este acela că experiența va fi recunoscută,  iar venitul va fi declarat. Pe baza venitului declarat, poți accesa un credit de exemplu.

2. La bază sunt psiholog cu drept de liberă practică în psihoterapie și am urmat un curs ABA de formare continuă (acreditat de Colegiul Psihologilor). La cabinet ofer doar servicii ABA și în evidența clienților apare trecut acest serviciu.

– După introducerea ocupației în COR, ce servicii pot să trec în Registrul de evidență a actelor profesionale?

Pentru a putea trece servicii ABA în registrul de evidență a actelor profesionale, este necesar să aveți această ocupație. Așadar, puteți urma pașii pentru a deveni instructor comportamental sau, dacă nu doriți acest lucru, puteți alege o altă formă de exprimare pentru serviciile pe care le oferiți și care sunt în concordanță cu formarea dvs. (de exemplu psihologie aplicată).

3. Institutul ABA România poate oferi recunoaștere profesională celor care au absolvit cursuri VCS dar nu iși vor obține acreditarea BCBA până în 2022?

În acest moment nu poate oferi recunoaștere.

În descrierea ocupației de analist comportamental, depusă la Ministerul Muncii, este însă menționat că,  în momentul recunoașterii ocupației, Institutul ABA România va realiza standardele pentru ca ocupația să devină profesie, cursurile VCS vor fi recunoscute, iar pe baza unui examen impus de Institut, persoana respectivă poate fi recunoscută ca analist comportamental în România.

4. Am o firmă SRL și un centru aferent care oferă servicii ABA și logopedie. Angajații mei sunt din două categorii: studenți la psihologie și absolvenți de facultăți de profil și am un singur colaborator care a terminat un curs ABA VCS.

– După introducerea ocupației de Analist și Instructor comportamental în COR, ce schimbări trebuie să fac ca să intru în legalitate?

– Mai pot promova serviciile ABA din centru?

În momentul în care ocupațiile vor fi recunoscute, va fi necesar ca persoanele care oferă servicii ABA să urmeze standardele impuse de Institut pentru Instructor Comportamental sau Analist Comportamental. Pentru Instructorul Comportamental cerințele sunt minime: parcurgerea unui curs de formare ce respectă task listul impus de Institut și menținerea colaborării cu un analist comportamental ce va oferi supervizarea.

5. Situația financiară nu imi permite să accesez cursuri de lungă durată, VCS.

– Care sunt opțiunile mele pentru a intra în profesie, după înscrierea în COR?

În momentul în care Analistul Comportamental va fi regăsit în COR, vor continua demersurile de

dezvoltare a cursurilor ABA în cadrul universităților din România, ceea ce va presupune implicit costuri mai mici decât cele din prezent. Prezența ABA în Universitățile din România este un scop de lungă durată, iar aspiranții la această profesie care vor sa o acceseze înainte ca Universitățile să pună la dispoziție aceste cursuri, pot intra în profesie îndeplinind standardele enunțate de Institutul ABA ROMÂNIA.

6.  După introducerea în COR a ocupațiilor de Analist și Instructor Comportamental, îmi vor fi recunoscute cursurile de analiză aplicată a comportamentului, acreditate de Colegiul Psihologilor?

– Voi putea obține dreptul de a profesa ca Instructor Comportamental?

Cursurile de formare ca Instructor Comportamental trebuie să fie susținute de un Analist Comportamental. Cursurile acreditate de Colegiul Psihologilor vor fi recunoscute dacă sunt susținute de un Analist Comportamental.

7.  Având în vedere că Institutul ABA România inițiază demersuri pentru introducerea în COR a ocupațiilor de Instructor si Analist Comportamental, acesta pune la dispoziție structura necesară (cursuri VCS, supervizare, examene, diplome etc) pentru ca aspiranții să aibă acces in profesie?

– Cu alte cuvinte, cum pot deveni Analist Comportamental în România după anul 2022, când BACB nu va mai oferi acreditare internațională?

Institutul ABA România va fi întotdeauna instituția care setează standardele, nu și cea care poate oferi cursurile de formare, pentru că atunci ar fi un conflict de interese.

Institutul va face însa urmatoarele acțiuni:

  • Va continua demersurile pentru introducerea cursurilor ABA în Universități.

Momentan în România cursurile sunt ținute în cadrul Clemson University, iar ei vor continua sa susțină cursuri ABA în România și după 2022.

  • Va avea un registru al Analiștilor Comportamentali ce pot oferi supervizarea.
  • Va realiza și susține examenul final de acreditare.
  • Va elibera diplome celor care vor îndeplini condițiile pentru acreditare (după ce va fi finalizat demersul).

Institutul va fi întotdeauna cel care setează standardele, reglementează domeniul, nu va oferi servicii și nu va promova serviciile analistilor comportamentali sau ale organizațiilor din domeniu.

Se vor face periodic alegeri, atât pentru Președinte, cât și pentru membrii Consiliului Director.