Obiectiv Institutul ABA România – Recunoașterea profesiei

Institutul ABA Romania are ca obiectiv imediat finalizarea procesului de recunoastere a profesiei de analist comportamental si a ocupatiei de instructor comportamental, initiat deja in toamna anului 2019.

Demersul pentru recunoasterea profesiei de analist comportamental este unul care necesita parcurgerea mai multor pasi:

  • Recunoasterea ocupatiei de analist comportamental
  • Realizarea standardelor pentru a deveni profesie
  • Recunoasterea Institutului ABA Romania ca organism care certifica analistii comportamentali – acest lucru se poate face printr-un act normativ, dupa introducerea in COR.

Institutul ABA Romania nu a solicitat Ministerului Muncii sa dea acces la profesia de analist comportamental oricarui absolvent de cursuri acreditate ANC!

Institutul ABA Romania a solicitat deja Ministerului Muncii, si o va face si in cererea finala, recunoasterea automata a profesiei de analist comportamental pentru cei care au sau vor dobandi acreditare BCBA, BCaBA.

In aceeasi solicitare, va puncta faptul ca pot avea acces in profesie doar absolventii de psihologie si stiintele educatiei, asistenta sociala, sociologie si  medicina, si doar prin urmarea unor studii in ABA de tip Master sau cursuri Postuniversitare care sunt verificate si aprobate de ABAI.

In momentul in care Institutul va deveni organismul care certifica analistii comportamentali, vor fi stabilite si standardele pentru supervizare si testare, care, in mod absolut evident, vor fi similare cu ceea ce BACB impune acum, poate chiar identice, daca noi, comunitatea analistilor comportamentali asa decidem.

Documentele sunt deschise pentru analiza, tocmai pentru a le depune in forma in care sa fie pastrate standardele la care toti am aderat pana acum, standarde de profesionalism si etica in calitate de BCBA/ BCaBA, sau in devenire.

Va multumim tuturor pentru sustinere si implicare!