Peter Gerhardt, Pd. D, BCBA, la Conferința Internațională ABA 2019: Analiza aplicată a comportamentului și identificarea/ dezvoltarea abilitaților necesare în cazul adulților cu TSA

Conferința Internațională ABA rămâne, și la cea de-a opta ediție, cel mai important eveniment din Sud Estul Europei dedicat terapiei comportamentale aplicate, cu peste 20 de lectori din Statele Unite ale Americii, Grecia, Marea Britanie, India și România și peste 500 de participanți așteptați.

Peter Gerhardt, Pd. D, BCBA, vine la Conferintă cu un subiect extrem de interesant: “Analiza aplicată a comportamentului și identificarea/ dezvoltarea abilitaților necesare în cazul adulților cu TSA”.

ABSTRACT:

Baer, Wolf si Risley (1968) specifică faptul că intervențiile bazate pe analiza aplicată a comportamentului ar trebui să determine rezultate semnificative, generalizate, importante din punct de vedere social care, in acest caz, ar trebui să se traducă prin rezultate pozitive pentru adultul cu TSA. Din nefericire, în pofida dovezilor care evidențiază importanța intervenției în TSA, rezultatele în cazul adulților cu TSA rămân destul de slabe „pentru aproape orice rezultat ales.” (Roux, et al, 2015, p. 8). Deși există câteva motive care explică aceste rezultate slabe, potențialul analizei aplicate a comportamentului de a genera rezultate mai bune în cazul adulților, trebuie încă explorat sau realizat. Totuși, analiza aplicată a comportamentului ar trebui să genereze mai multe rezultate pozitive. Acestă prezentare are scopul de a descrie o imagine generală pentru câteva intervenții și proceduri care abordează acest „deficit de rezultate” printr-o mai bună înțelegere a legăturilor dintre abilitățile dobândite în perioada preșcolară, școala primară, gimnaziu și liceu și cele care se dobândesc la maturitate. În plus, vor fi analizate provocările legate de rezultatele intervențiilor eficiente asupra comportamentului din clinică sau clasă . Atelierul se va încheia cu o discuție privind aspectele etice asociate posibilităților de a oferi o intervenție eficientă asupra comportamentului în cazul adolescenților și adulților cu TSA.

Obiective

La terminarea atelierului, participanții vor putea:

1. Defini „rezultatele pozitive în cazul adulților cu TSA” într-o maniera observabilă și măsurabilă, în funcție de caz.

2. Identifica o multitudine de abilitați, de la perioada preșcolară până la terminarea liceului, cu o importanță directă pentru ceea ce înseamnă succes în comunitate după vârsta de 18.

3. Identifica cel puțin trei provocări ale transferului intervențiilor asupra comportamentului din clasa alături de soluțiile posibile.

4. Discuta considerentele etice care joacă un rol important în identificarea abilitaților necesare.

Dacă iti dorești să asculți prezentarea extrem de interesantă a lui Peter Gerhardt, înscrie-te AICI la Conferința Internațională ABA.