Poate despre și pentru tine, om-părinte – Atelierul ABC, un ghid pe viață în parenting

Ești om, ești părinte și ești mult mai mult decât atât. Poate că înainte să fii părinte te-ai gândit că ți-ar plăcea să faci lucrurile puțin altfel, puțin sau mult mai bine în diverse aspecte din viața ta. Să petreci mai mult timp cu prietenii, sau cu tine, sau implicat în proiectele tale profesionale; să faci mai mult sport; să bei mai multă apă; să îți însușești o practică de mindfullness; să te critici mai puțin; să citești mai mult; să ieși în oraș mai des etc. Aveai o listă lungă de să.., să…, să…-uri.

Apoi, în viața ta a apărut copilul, pe care l-ai primit poate cu entuziasm debordant, poate cu serenitate, poate cu depresie post-natală, poate cu anxietate, poate cu un carusel de emoții, în felul tău unic și în același timp universal, ai devenit părinte, mamă sau tată. Din acel moment, poate că ai început să simți ușor ușor sau subit, printre multe altele, o presiune de tipul: ”până acum a fost cum a fost, dar de acum încolo, gata cu greșelile, a fi părinte este ceva ce voi face perfect, micuțul sau micuța mea nu merită nimic mai puțin de atât: PERFECT”. Știu, poate nu ai gândit asta, poate ai fost deschis/ă să faci greșeli, și te felicit dacă e așa, dar poate, uneori, această presiune s-a făcut simțită, dacă nu prin altceva, cel puțin prin vinovăția pe care ai încercat-o ca semn că a nu ai atins acea perfecțiune, ori prin a judeca părinți ce păreau perfecți sau, dimpotrivă, părinți care nu se ridicau la standardele tale pe care cu efort le mențineai.

Andreea Stroe-MatauanOricare ar fi fost experiența ta, orice părinte dispus să privească autentic în el, te va înțelege! Ei bine, care este dificultatea cu acest ”perfect”? Este că de la acest ideal încolo acțiunile tale vor fi de tipul: ”Uhhh, de data asta am făcut ok, cred că sunt în standarde”, dar mai ales de tipul ”Am greșit din nou, gata, nu sunt acel părinte perfect, nu sunt cel mai bun părinte pentru copilul meu, alții reușesc, dar eu nu”. Practic, cu acest ideal în minte poți merge doar în jos, nu vei avea pentru ce să te feliciți, pentru că ”perfect” devine o cerință normală, iar orice este sub această cerință este de blamat.

Acum, mai intervine o capcană, fuga după această ”fata morgana” a perfecțiunii părintești: nimeni nu știe cum arată! Însă fiecare se agață de niște credințe, mai mult sau mai puțin validate științific: că perfecțiunea începe cu nașterea de un anumit tip, că se continuă cu sursa de unde provine laptele, că merge mai departe în felul cum oferi mâncarea de la 6 luni încolo, și ce mâncare oferi, că se manifestă prin vorbe, gesturi, jucării din anumite materiale, mers la activități culturale, timp petrecut în aer liber, timp oferit ție, timp petrecut în cuplu… offf, obositor, nu-i așa? Sentimentul curat de iubire dintre tine și puiul tău poate să rămână undeva în fundal, în timp ce toate aceste aspecte cheamă atenția ta.

Dacă răspunsul este: ”Ufff, da!”, atunci iată ce îți propunem: conceptul de părinte simplu, conceptul de măsură în toate, permisiunea de a fi om, de a fi uman! Cât și conceptul de părinte cu știință. Ce vrem să spunem? Că nu mai este nevoie să te preocupi de starea de bine, de sănătate și de siguranță a copilului tău? Nu, desigur că nu, dimpotrivă, ai un rol excepțional în viața copilului, un rol prin care ești foarte privilegiat și foarte responsabil! Ce vrem să spunem este că ar fi valoros dacă ai fii mai dispus să îți observi și să îți prețuiești reușitele, să îți recunoști ”derapajele” și să nu te critici prea tare, ci să ții cont să acționezi altfel pe viitor. Dorim să îți prezentăm o structură de informații care să te ajute să judeci situațiile în context și să afli un răspuns potrivit pentru tine și copilul tău. Sunt informații pe care poate le-ai mai auzit, în alte cuvinte, într-un fel sau altul, în cărți sau la workshop-uri de parenting, sau poate sunt informații cu totul noi. Oricum ar fi, ne dorim să le explicăm simplu și clar, să îți oferim o schemă de analiză, astfel încât tu să dobândești sentimentul că știi ce să faci, dorim ca tu să te simți un părinte stăpân pe sine, pe deciziile și acțiunile sale, gata să se adapteze la provocările ce vin.

Să ne reamintim că primul copil de care este nevoie să te îngrijești, primul copil care are nevoie de încurajarea și de dragostea ta este chiar copilul din tine, copilul tău interior. Dacă ești dur cu tine, dacă te critici aspru, dacă ești critic cu cei din jurul copilului, sarcina de a fi blând, bun, tolerant cu copilul va fi nu doar foarte dificilă, ci lipsită de elanul autenticității. Va fi o piesă de teatru, izvorâtă dintr-o iubire infinită, cea părintească, însă nu va fi realitatea. Iar copiii au niște atentene foarte fine prin care sunt conectați la realitatea profundă. De aceea, blândețea este nevoie să înceapă cu tine, să ți-o oferi tu ție!

Pentru că știm că vrei să fii un părinte bun, calm, blând, înțelegător; și pentru că știm că a vrea nu este suficient, e nevoie să știi și cum să faci, vrem să îți oferim informații cu bază științifică și practică solidă, vrem să îți oferim o hartă simplă de înțelegere a comportamentului uman, astfel încât tu să înțelegi atât comportamentul tău, cât și pe cel al copilului tău, și să acționezi în baza acestei înțelegeri cu știință, cu înțelepciune și cu iubire!

Te așteptăm la „Atelierul ABC – Un ghid pe viață în parenting”, pe 29 septembrie la Cărturești Verona, să stăm de vorbă despre ”ce” și mai ales ”cum” în viața de părinte dedicat și implicat.

Înscrieri AICI.

Cu drag,

Andreea Stroe-Mățăuan – Mamă, psihoterapeut și analist comportamental acreditat internațional