Standarde ABA: Intervenții bazate pe studii științifice în autism

Cele mai eficiente intervenții care sunt disponibile la ora actuală sunt:

  • Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA),
  • Logopedie,
  • Terapia Ocupațională,
  • Kinetoterapia
  • Terapia Medicamentoasă.

Intervențiile funcționează în direcția minimizării impactului pe care îl au caracteristicile principale ale tulburării de spectru autist, precum și a deficitelor asociate cu acest diagnostic și să maximizeze independența funcțională și calitatea vieții. În 2012, Missouri Autism Guidelines Initiative (Inițiativa Ghidul în Autism, Missouri) a sumarizat 6 recenzii făcute asupra intervențiilor comportamentale și farmacologice în autism. Această prezentare include studiile bazate pe dovezi științifice și actuale asupra intervențiilor studiate și care s-au dovedit a fi eficiente.

 

Analiza Aplicată a Comportamentului (ABA)

Este știința în care  principiile de analiză a comportamentului sunt aplicate în mod sistematic pentru a îmbunătăți comportamentul semnificativ din punct de vedere social, iar experimentarea (experimentul științific) este folosită pentru a identifica variabilele responsabile pentru modificarea comportamentului.

Logopedie

Întrucât persoanele cu TSA prezintă dificultăți în comunicarea socială, logopedia este o componentă principală a intervenției. Un logoped licențiat ajută în îmbunătățirea abilităților de comunicare ale beneficiarului, sprijinindu-l în procesul de exprimare a nevoilor și a dorințelor. Terapia limbajului este cu atât mai eficientă atunci cand logopedul colaborează cu profesorii, personalul de suport, familia și cu grupul de aceeași vârstă pentru a promova comunicarea funcțională și în mediul natural.

Dacă un beneficiar este nonvocal și incapabil să-și dezvolte abilitățile de comunicare verbală, folosirea gesturilor, a limbajului semnelor și sistemul de comunicare prin imagini (PECS) sunt instrumente folositoare pentru a îmbunătăți abilitățile de comunicare.

Terapie ocupațională

Terapia ocupațională este folosită adesea ca și intervenție pentru problemele de dezvoltare senzorială asociate cu diagnosticul de TSA. Mai este folosită pentru a dezvolta abilitățile de viață independentă, ce implică mișcări motrice-fine, necesare pentru a se îmbrăca, a folosi instrumente, a tăia cu foarfeca și a scrie. Terapia ocupațională îmbunătățește calitatea vieții și abilitatea de a participa la activitățile de pe întreaga durată a unei zile. Fiecare program de terapie ocupațională se bazează pe evaluările și pe obiectivele individuale. În cazul beneficiarilor mai mari, terapia ocupațională se concentrează adesea pe îmbunătățirea comportamentului social și pe creșterea nivelului de independență.

Kinetoterapie

Kinetoterapia este utilă pentru a îmbunătăți abilitățile motrice grosiere și pentru a aborda problemele de integrare senzorială, îndeosebi pe acelea care implică abilitatea individului de a simți și de a fi conștient de propriul corp în spațiu. Similar terapiei ocupaționale, kinetoterapia este folosită pentru a îmbunătăți abilitatea beneficiarului de a participa în activitățile zilnice. Kinetoterapia funcționează în însușirea și îmbunătățirea abilităților de a merge, a sta, de coordonare și de echilibru. Kinetoterapia este cu atât mai eficientă cu cât este inclusă într-un program de intervenție timpurie.

Tratamentul medicamentos

Tratamentele medicamentoase pot ameliora unele din simptomele comportamentale ale TSA, simptome ca iritabilitatea, agresivitatea și comportamentul auto-agresiv. Reducând cu ajutorul medicației comportamente disruptive sau interferante, alte intervenții, inclusiv ABA, pot deveni mai eficiente. Tratamentul medicamentos trebuie prescris și monitorizat de un medic specialist.

  • Risperidone este primul medicament aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru tratamentul simptomelor asociate cu TSA la copii și adolescenți, ce include comportamentul agresiv, comportamentul auto-agresiv intenționat și răbufnirile comportamentale (tantrumurile).
  • Aripriprazole este tot un medicament aprobat de FDA pentru tratamentul iritabilității la copiii și adolescenții cu TSA. Un studiu din 2009 publicat în Pedriatics a descoperit că din 98 de copii, în săptămâna a 8-a de la administrare, 52% dintre cei care luau aripiprazole (sub denumirea de Abilify) au experimentat o reducere a simptomelor de iritabilitate asociate cu autismul de 25% sau chiar mai mult comparativ cu 14% din copiii cărora li s-a administrat placebo.

Potrivit US Surgeon General și American Psychological Association, Analiza Aplicată a Comportamentului este considerată cea mai bună practică bazată pe dovezi științifice în autism.

 

Informațiile din acest articol fac parte din prezentarea „Cadru de aplicare ABA în Tulburările de Spectru Autist și alte tulburări de dezvoltare” elaborată de Institutul ABA România. Aceasta poate fi citită în întregime aici.